Τηλ. Επικοινωνίας 24280 99484
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 50€
facebook instagram
Αρχική Τρόποι παρασκευής

Τρόποι παρασκευής

ΕΓΧΥΜΑ

ΕΓΧΥΜΑ

Είναι η καλύτερη μέθοδος να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών των λουλουδιών και των φύλλων τους. Μόλις αρχίσει και βράζει το νερό, το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το θεραπευτικό μέρος του φυτού. Το αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά (ή και παραπάνω αν θέλουμε να γίνει πιο δυνατό) μετά το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι συνηθισμένες αναλογίες για μια ατομική κούπα είναι συνήθως 2 με 3 γραμμάρια δρόγης.
ΑΦΕΨΗΜΑ

ΑΦΕΨΗΜΑ

Αφέψημα σημαίνει αφήνω να ψηθεί, δηλαδή παίρνω το θεραπευτικό μέρος του φυτού, συνήθως σκληρά μέρη (καρποί, ρίζες, σπόροι, κοτσάνια κτλ) και τα βράζω μαζί με το νερό για 5 λεπτά περίπου. Κλείνουμε την φωτιά και το αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά, κατόπιν σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.
ΒΑΜΑ

ΒΑΜΑ

Εδώ χρησιμοποιούμε ως διαλυτικό στοιχείο αλκοόλη (οινόπνευμα, τσίπουρο) που δυαλύει τα συστατικά χωρίς βρασμό ή θέρμανση. Είναι η ισχυρότερη ίσως μορφή των ιδιοτήτων του φυτού που μπορεί να λάβει ο άνθρωπος και καλό θα ήταν να ακολουθείται την δοσολογία πιστά και πάντα απο έμπειρους ανθρώπους.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ

Γίνεται όταν εξατμιστεί ένα μέρος διαλύματος των συστατικών, δηλαδή αφού βάλουμε φαρμακευτικά φυτά να μουλιάσουν σε νερό ή οινόπνευμα και τα συμπυκνώνουμε με εξάτμιση.
ΕΜΒΡΕΓΜΑ

ΕΜΒΡΕΓΜΑ

Είναι το διάλυμα των συστατικών που παίρνουμε μουσκεύοντας ένα φυτό από μια μέρα σε νερό μέχρι 15 μέρες σε οινόπνευμα. Μερικά σκληρά μέρη των βοτάνων (ρίζες, φλούδες) είναι καλύτερα να τα μουλιάζουμε πρώτα και ύστερα να τα βράζουμε. Αλλά να μην μουλιάζουμε ένα βότανο περισσότερο από 12 ώρες γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων.
ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ

Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση κατευθείαν πάνω στο δέρμα όπου το δένουμε με ένα ύφασμα για μερικά λεπτά αναλόγως της οδηγίες χρήση του κάθε βοτάνου. Αν το φυτό έχει ήπια δράση το ακουμπάμε κατευθείαν στο δέρμα. Αν όμως έχει ερεθιστεί πρέπει να απλώνουμε σε βαμβακερό ύφασμα και να το εφαρμόσουμε πάνω στην πληγή (όχι πολύ σφιχτά). Είναι σημαντικό να ξέρουμε και την θερμοκρασία που πρέπει να έχει το κατάπλασμα γιατί στους 50 βαθμούς χάνονται περισσότερες αντιφλογιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες των φυτών.